Visitor Centres sommarpersonal 2016

Sommarsäsongen på Visitor Centre har nu dragit igång. Årets guider och informatöter har efter en veckas utbildning laddat inför högsäsongen för att kunna ta emot och välkomna besökare från hela världen till kyrkstan. Visitor Centres personal finns där för besökarna för att göra upplevelsen så bra som möjligt. Men vilka är dem? Och vad har de för upplevelser av kyrkstan? I år finns både välbekanta och nya ansikten.

Namn: Christoffer

Ålder: 30 år

Från: Gävle

Christoffer påbörjar sin tredje sommar på Visitor Centre. Under året pluggar Christoffer energiteknik på LTU och tidigare har han bland annat jobbat tre och ett halvt år som gruppchef inom flygvapnet och innan dess har han arbetat som matros i handelsflottan.

När han började på Visitor Centre hade han inget större intresse för kulturarv, vilket har vuxit fram sedan dess.

- Tack vare engagerade och kompetenta kollegor har jag upptäckt den unika miljö som kyrkstaden är, säger han.

Har du någon favoritplats i kyrkstan?

- De gamla stadskvarteren. De illustrerar tydligt de olika delarna som Gammelstad i flera hundra år bestått av: kyrkstugorna som en del av kyrkstan och de bofasta borgarnas bostäder. Gammelstads kyrkstad berättar om ambitionen att skapa ett administrativt centrum för en stor region med gles befolkning. Som ett led i denna utveckling fick Luleå stadsrättigheter här år 1621. Staden flyttades sedan 1649 till dess nuvarande läge på grund av landhöjningen och detta illustrerar de särskilda förhållandena platsen präglas av.

Vad rekommenderar du att göra under ett besök i kyrkstan?

- Om du har möjlighet, besök en kyrkstuga och ta del av en levande tradition. Årtal för olika historiska händelser är inte så centrala utan det centrala här i Gammelstads kyrkstad är den levande traditionen som kyrkstugägarna förvaltar. Platsen och kyrkstan har alltid varit en träffpunkt.

 

Namn: Evelina

Ålder: 25

Från: Ersmark utanför Skellefteå

För första gången kommer Visitor Centre att erbjuda guidade turer för barn under hela sommaren som kommer att vara gratis. Evelina kommer att hålla i barnturerna, som kommer att vara kl 12 varje vardag där man kan anmäla sig en stund innan inne på Visitor Centre. Evelina har gått en kurs i sjukhusclown på Lule Stassteater och hoppas kunna jobba med Clowner utan Gränser. För henne är det viktigt att göra skillnad. Hon är även med i Norrbottens medeltidsförening Frostheim som kommer att anordna medeltidsdagar på Friluftsmuseet Hägnan i juli. Evelina är just klar med utbildningsveckan på Visitor Centre för att bli auktoriserad kyrkstadsguide.

Vad har du lärt dig under utbildningsveckan?

- Jag har framför allt fått en större bild av kyrkstadsfenomenet. Under min uppväxt besökte vi ofta Bonnstan, en annan kyrkstad, i Skellefteå. Det var en naturlig plats för högtider och jag reflekterade aldrig över att kyrkstadsfenomenet är så pass lokalt och unikt i världen. Det är helt sjukt att Gammelstads kyrkstad finns med på samma lista som pyramiderna!

Vad ser du fram emot i sommar?

- Att få gå på upptäcktsfärd i kyrkstan tillsammans med barnen. Turen kommer att bestå av uppdrag där de kommer att få hämta saker och så kommer det att hända saker. Det kommer att vara en informativ tur.

 

Namn: Peder

Ålder: 23

Från: Varberg

Peder inleder sin första sommar på Visitor Centre. Under året pluggar han teknisk design på LTU. Tidigare har han förutom mycket annat jobbat på camping i Nordnorge och på Gekås camping. Innan öppningen av Visitor Centre för högsäsongen har han under en vecka fått lära sig om kyrkstadstraditionen, historien och fått träna sig på att guida.

Vad har du lärt dig under utbildningsveckan?

- Massor! Varför vi har en kyrkstad, varför den och kyrkstadstraditionen är viktig att bevara. Jag tycker att det är viktigt att bevara.

Har du hittat något som är särskilt intressant?

- Hela grejen med kyrkstan och dess historia. Kanske kommer det något specialintresse i framtiden.

Vad ser du fram emot i sommar?

- Att få guida glada människor i fint väder!

 

Namn: Christina

Ålder: 40 år

Från: Luleå

Christina började på Visitor Centre 2007 och det här är hennes fjärde sommar. Hon är med andra ord en erfaren guide och informatör. Just nu pluggar hon till barnundersköterska. Den fina miljön i kyrkstan är det hon uppskattar mest likväl som möjligheten att få uppleva och lära sig nya saker på arbetstid, exempelvis om kyrkohistoria eller byggnadsvård. Christina tycker om att studera stugornas hantverksmässiga utsmyckning.

Har du någon favoritplats i kyrkstan?

- Jordbrogränd söder om kyrkan gillar jag speciellt mycket. Stugorna där har en speciell karaktär med fina dörrar, fönsterluckor och lås. Sedan har jag en förkärlek för fiskbensmönstrade dörrar, så alla stugor med såna är en favorit!

Finns det något du skulle vilja göra i kyrkstan?

- Det skulle vara att besöka en midnattssolsgudstjänst nu i juni. Jag har hört så mycket om dem, att de ska vara en speciell upplevelse. Sen är det trevligt att ta en fika på en av kyrkstans caféer och kika in i butikerna.

 

Namn: Linda

Ålder: 26

Från: Överklinten

Det här blir även Lindas tredje sommar på Visitor Centre. Under året pluggar hon historia på Helsingfors Universitet. Att få möjligheten att kombinera intresset för historia och konst med att få möta människor från hela världen är det hon ser som det som det bästa med att jobba på Visitor Centre.

- Det är en ständig kompetensutveckling. Vi får frågor om det mesta, både inne på Visitor Centre och under de guidade turerna. Om man inte kan svara direkt försöker vi ta reda på det. När det kommer till historia finns det sällan några entydiga svar och där får man tillsammans med besökarna försöka att resonera sig fram till hur saker kan ha gått till. Jag har lärt mig mycket genom besökarna och deras kunskap.

Förmedlingen av kyrkstadens berättelse och dess levande tradition ser hon också som en utmaning:

- För varje ny grupp man ställs inför frågar man sig: ”hur ska jag kunna berätta om det här på ett tillgängligt sätt?” Det gäller att både kunna berätta om det historiska och hur det är idag.

Vad rekommenderar du att göra i kyrkstan?

- Studera Albertus Pictors fantastiska kormålningar från tidigt 1500-tal i Nederluleå kyrka. Jag kan bli kvar där hur länge som helst. Ifall ni vill veta mer om dem så kom in på Visitor Centre och fråga mig!


Personalen på Visitor Centre önskar Välkoma till Visitor Centre och Världsarvet Gammelstads Kyrkstad!


Visitor Centre har öppet 13 juni - 31 augusti följande tider:

Måndag – söndag 9 – 18

Guidade visningar dagligen kl. 11, 13 och 15 (från och med 11 juni)
Guidade visningar för barn mån-fre kl. 12 (från och med 13 juni)

För aktuella öppettider under 2016 klicka här.länk till annan webbplats