Riia fann kärleken och dansen i Norrbotten

På fredag inleds den årliga spelmansstämman i Gammelstad. I dagarna tre bjuds det på musik, dans och palt. Spelmän, dansare och folkmusik-intresserade från hela norden väntas gästa Gammelstad och Friluftsmuseet Hägnan. Stämman anordnas av Luleå Hembygdsgille och Norrbottens Spelmansförbund. För Riia Chmielowski var det kärleken som fick henne att börja dansa och i år blir det hennes sjätte spelmansstämma.

Foto: Anders Alm

Foto: Anders Alm

 

Riia flyttade till Luleå för fem år sedan. Det var kärleken som tog henne till Norrbotten från Italien. Hon har tidigare även bott i Tasmaninen, Australien och är född och uppvuxen i Anchorage, Alaska. Sambon David var redan medlem i Luleå Hembygdsgille och dansgruppen Danskul. Den 1:a januari 2011 anlände Riia till Luleå Kallax flygplats och gick direkt med i Danskul med vilken hon deltog samma år i spelmansstämman och har gjort det varje år sedan dess.

- Det var faktiskt så när jag var tvungen att lämna landet följande sommar för att ansöka om permanent visum för att bo i Sverige att jag i min ansökan bifogade ett brev från Hembygdsgillet som begärde att min ansökan skulle bli godkänd i tid för mig att kunna delta i dansuppvisningen på Nationaldagen, och ifall inte det var möjligt så för den på Spelmansstämman, och om inte då så åtminstone på midsommar. Men om inte någon av dessa var möjligt, så kunde jag åtminstone få komma hem i tid för att lära ut folkdans med min partner i September?

Riia till vänster i sin Norrbottensdräkt från Nederluleå,

Vad är det roligaste med spelmansstämman?

- Dansandet! Speciellt de öppna folkdanserna på Gillestugan (Rutviksvägen 11). Folkmusikerna turas om att spela dansmusik non-stop hela kvällen, så man kan dansa så mycket eller så lite man vill.

Vilka kläder bär du under spelmansstämman?

- Vår dansgrupp bär Norrbottensdräkt, specifikt den från Nederluleå. Kjolen är randig med lila-brun botten med röda, blå, gröna och gula ränder. Den bärs med röd väst, förkläde, huvudduk och sjal. Jag har köpt några av plaggen second hand och sedan ändrat dem för att passa mig eftersom de handvävda tygen de är gjorda av är svåra att få tag på. Underklänningen i linne har jag sytt själv och likaså en helgrå yllekjol jag haft innan jag hittade den i rätt tyg.

Vilken är din favoritdans som ni kommer att framföra under stämman?

- Det är en slangpolska från ett ställe som börjar på B som jag inte kommer ihåg vad det heter. Det är min favorit eftersom jag får flyga under den.

Ifall du vill se Danskul uppträda kommer de att dansa under lördagen på Friluftsmuseet Hägnan.

På fredag inleds helgen med en folkmusikkonsert i Nederluleå kyrka kl 18:30. Stämman öppnas på lördag kl 12 med allspel på Friluftsmuseet Hägnan.

För program och entréavgifter klicka här.länk till annan webbplats

 

 

 


Text: Linda Stenman