Mat och fika i kyrkstan

När magen börjar kurra eller blodsockret sjunker efter alla intryck i kyrkstan är det bra att veta att det finns både kaféer och en restaurang här. Alltifrån en ordentlig lunch gjord på lokala råvaror med kaffe på maten till sockersöta bakverk att njuta av, inomhus eller utomhus.

Restaurang Kaptensgården

Mitt i kyrkstan finns en kulinarisk norrbottnisk pärla, Restaurang Kaptensgården, inhyst i ett hemman från 1600-talet. Ägaren och kocken Johan Tingvall arbetar här tillsammans med kocken Evelina Hultgren Woronin. Maten de lagar utgår från lokala råvaror som skördats, plockats, fångats eller jagats i regionen.

Fram till sista juli kan man njuta av en väl tillagad lunch, alltid med en korg knaprigt tunnbröd och äkta smör på sidan och kaffe efter maten. Kaptensgården har öppet 11:30-14:00 dagligen under juli, även lördagar och söndagar. Håll utkik på Kaptensgården facebooksidalänk till annan webbplats för öppettider under augusti.

I januari lanseras ett helt nytt koncept: live cooking, där mindre grupper får bevittna tillagningsprocessen av årstidens råvaror som sedan avsmakas i 8 rätter. Mer om detta kommer att finnas på Kaptensgårdens facebooksida.länk till annan webbplats

Ullas Kafé

På Ullas på Kyrktorget 1, vägg i vägg med Visitor Centre, njuts traditionella bakverk från Gammelstads konditori. Dammsugare, biskvier, Budapest-bakelse och mazariner samsas med morotskaka och brownies. För den som vill ha något matigare finns alltid räksmörgåsar.

Ullas Kafé har öppet dagligen 10:30-16:00 under juli och i början av augusti.

 

Kafé Fägnan

På Friluftsmuseet Hägnan kan du njuta av hembakt inne på Kafé Fägnan. I norrbottensgården från 1700-talet kan du välja att sitta ute vid bra väder eller sitta inne vid pelargonerna i fönstret. Till lunch finns sallader och varma smörgåsar på menyn med både vegetariska och veganska alternativ. På dignande fat ligger syltmunkar, maränger, bullar och pajer av olika slag, en njutning för ögat såväl som för smaklökarna.

Kafé Fägnan har öppet:

23/6-15/8

Dagligen 10-17

16/8-28/8

Dagligen 11-15

 

 

 


Text och Foto: Linda Stenman