Upplev konsten i kyrkstan

För den konstintresserade finns det mycket att upptäcka i kyrkstan. På en ledig dag är det fint att i lugnan ro kunna strosa runt och upptäcka lokala konstnärer och konsthantverkare. Entreprenörerna i Gammelstads kyrkstad håller utställningar och säljer lokalt producerad konst och konsthantverk. Här kommer ett smakprov för ögat på de verksamheter som visar konst i kyrkstan under sommaren 2016.

 

Konstnärerna Nord

Längst ner på Gamla Hamngatan i kyrkstan återfinns i ett gult hus Konstnärerna Nord, som består av 6 kvinnor med rötterna i den norrbottniska myllan. I år är det nionde sommaren som de driver sommarbutiken i kyrkstan.

Konstnärerna i Konstnärerna Nord studerade tillsammans på Konstskolan i Sunderbyn och alla har en kärlek till att skapa konst och konsthantverk i många olika material, uttryck och teknik. De har dock alla gemensamt att de jobbar med raku, en speciell keramisk tillverkningsmetod med ursprung i Japan. Men den personliga stilen hos var och en av konstnärerna är stark och tillsammans kompletterar de, stärker och lyfter varandra.

 

Det är svårt att inte bli inspirerad av ett besök hos Konstnärerna Nord. Den egensinniga konsten i olika stilar skapar en speciell atmosfär i det lilla huset mot en fond av gamla tapeter och golvplankor.

Förutom de sex ordinarie konstnärerna deltar i år även gästkonstnären Anne Krispinsson.

Konstnärerna Nord har öppet 24/6 – 14/8, tisdag-söndag kl 11-16.

Konstnärerna Nord facebook-sidalänk till annan webbplats

Elisabeth Linna-Persson

Berry Kurkkio

 

Shopinlapland 

På vägen mot Rutvik finner man Shop in Lapland, den ambitiösa butiken som erbjuder konsthantverk av kvalitet och konst från Lappland och Norrbotten. Under sommaren pågår två utställningar av lokala konstnärer.

I sin utställning ”Det osar katt och andra hundar på vift” visar Elisabeth Linna Persson från Luleå humoristiska kollage som föreställer hundar, men även glasföremål med norrskensfärger, det hela kryddat med fyndiga titlar. Hon kallar själv sin kollagekonst för kollografi. Utställningen pågår under juli 2016.

I augusti tar Anders Lindmark från Boden vid. Hans oljemålningar är färgglada stilleben som ibland bjuder på häpnadsväckande och ovanliga kompositioner.

Berry Kurkkio är en konstnär vars etsningar ständigt ingår i butikens utbud.

Med känsliga penseldrag återger han naturscener från fjällvärlden och fjällskogarna.


 

Shop in Lapland har öppet året runt.
Öppettiderna under sommaren är: måndag-fredag 10-17 och lördag-söndag 11-16.

www.shopinlapland.comlänk till annan webbplats

Lämmel på Shopinlapland

Stol & Fiol

I det gamla sockenmagasinet invid kyrkan återfinns Stol & Fiol som erbjuder konst och konsthantverk av konstnärer och hantverkare från Norrbotten. Butiken drivs av Tommy och Anki Carlsson som själva är konstnärer med egen gårdsbutik på Mörön utanför Luleå. På somrarna driver de sommarbutiken Stol & Fiol. De tillverkar bruksföremål, inredningsdetaljer och konst.

I sockenmagasinet återfinns även konstnärer och konsthantverkare som Krian Hantverk, Eva Nordlund, Arctic Edge, Lina Jatko och marieyeah!. Här finner du allt från vackra tennarmband till haklappar i tyg. Här finns en stor bredd av konst och konsthantverk i traditionella likväl som nytänkande tekniker, allt med en personlig prägel.

Sockenmagasinet har öppet 28/6 – 14/8, tisdag – söndag kl 11-16.

www.stolochfiol.selänk till annan webbplats

Verk av Tommy & Anki Carlsson på Stol & Fiol

Elin-Alexandra på Kulturgården

Kulturgården

Varje lördag under sommaren kan du njuta av konstutställningar och musik på Kulturgården, belägen intill Lulevägen i kyrkbyn. Just nu visas Emanuel Bylund från Skåne och konstnärerna byts ut kontinuerligt. Du kan även fynda konst på loppisen som pågår från klockan 11. I sommar ställer även barn ut konst.

Elin-Alexandra som driver Kulturgården är konstnär och har ateljé på Kulturgården. Hon jobbar främst med oljemåleri och offentliga utsmyckningar.

Passa på att njut av stämningen och fika på gårdens kafé.
En kulturell upplevelse utlovas!

Kulturgården är öppen varje lördag juni-augusti.
Loppisen börjar kl 11 och konserten kl 13.

www.kulturgarden.se
länk till annan webbplats
 

Kyrkstaden är en inspirerande plats för skapande. Många konstnärer som ställer ut i kyrkstan använder ofta Gammelstad som motiv. Ifall du också känner dig inspirerad är det trevligt att ta med sig målarblock för en rofylld stund.

 

 

 


Text och Foto: Linda Stenman