Möt kloka mor Hulda i torpet

Kloka mor Hulda i torpet. Foto: Anders Alm

Kloka mor Hulda i torpet. Foto: Anders Alm

Kloka mor Hulda i torpet är en av de återkommande karaktärerna besökarna på Hägnans julmarknad får möta. Ann-Louise Lång har ända sedan hon började arbeta på Hägnan för drygt 20 år sedan iklätt sig rollen varje år.

 

Ann-Louise berättar:

- Ibland möter jag barnen till de barn jag mötte under mina första år på Hägnan. Det är förstås jätteroligt och visar också att det blivit en jultradition att hälsa på kloka mor Hulda i torpet på julmarknaden, lite som att titta på Kalle Anka på julafton.

Vem är kloka mor Hulda?

- Kloka mor Hulda är en torparmor och bor med sin make Aron på ett torp, jag brukar säga att det är på 1880-talet. De har sju barn. Aron försörjer familjen genom att göra dagsverken på olika gårdar. Hulda är vad man kallade en klok gumma, hon kunde bota olika åkommor och krämpor. Folk kom ändå från Alvik för hennes klokskap. När besökarna får träffa henne i torpet är maken Aron ute och samlar julkost. Bönderna kunde skänka mat till torpare till julen. Hulda oroar sig för att Aron fått i sig för mycket starkt under turen.

 

Hur förbereder Hulda inför jul?

- Hulda är så stolt för att hon fått ihop ett så tjusigt julbord. Det är förstås inte lika tjusigt som det i Storgården, men festligt för Hulda. På bordet har hon dukat upp brödhögar – ett till varje barn. Här finns också kornmjölsgröt med smöröga. Det finns så mycket gröt att alla får en rejäl portion. De äldre barnen får varsitt stöpt ljus och de yngre får varsin struva eller flottbock. På bordet kan det också finnas en julkorv eller grisfötter hon fått i utbyte mot sin klokskap.

Ann-Louise berättar om hur Hulda rustat stugan för jul genom att först skura golvet och sedan strö hackat enris på det. Hon säger att det doftar så gott. I förnstret hänger hon en takfågel och under bordet ett julkors för att skydda mot julsven.

Vem han är får ni fråga kloka mor Hulda om. Hon kan bäst själv berätta för er om hennes julfirande, och ni får med egna ögon se och själva dofta julen på torpet. Kloka mor Hulda kan besökas på torpet på Friluftsmuseet Hägnan kl 12-15 under julmarknaden. Ni kan även besöka Storgården och se deras dignande julbord och träffa moran. Tomtefar i egen hög person finns i Sörbystugan.

Varmt välkomna till Hägnans julmarknad 3-4:e december!

Text: Linda Stenman