En fest i värmens och ljusets tecken

Foto: Pedro Munoz Perez

Gruppen EMP uppträder med sin eldshow. Foto: Pedro Munoz Perez

Den årligen återkommande Eldfesten står runt hörnet. Under årets kallaste tid bjuds det in till festligheter i värmens och ljusets tecken.
- Den 4:e februari kommer det att slå gnistor! säger Maria Torasdotter som är evenemangsansvarig.

Varför firas Eldfesten? Och varför hålls den just i början av februari? Maria berättar.

- Idén med Eldfesten kommer från den fornnordiska föreställningsvärlden. Under denna tid på året hölls under förkristen tid ett blot. Ett blot var en offerhögtid för att blidka gudarna. Disablotet firades i de kvinnliga gudomarnas, gydjornas, ära för att försäkra sig om att värmen, solen och grönskan skulle återvända och att sommarens skörd skulle bli god. Sedan norden kristnades förlades de kristna högtiderna på de tidigare förkristna högtidernas dagar. Idag firas kyndelsmäss under det tidigare disablotet.

Under Eldfesten hålls en fornnordisk vandring som bygger på en berättelse från den poetiska Eddan, en samling dikter och verser som tros komma från Norge och Island och som spreds som muntliga berättelser innan de nedtecknades på 1200-talet. Maria berättar:

- Den handlar om jätten Trym som stjäl Tors hammare Mjölner och förälskar sig i gudinnan Freja. Det är fantastiskt kul när Tor kommer utklädd till Freja!

Men ingen eldfest utan eld såklart! Gruppen EMP – Elemental Motion Performance – kommer tillsammans med konstnären Tomas Ponga att bjuda på en sprakande show. Showen bär namnet Dierpmis, som är namnet på den samiske åskguden.

- Under Eldfesten möts vi av den samiske åskguden Dierpmis och den fornnordiske åskguden Tor. I det mötet tror jag att det kan slå gnistor! Säger Maria.

På programmet finns också sång av Luleå Internationella Kör som kommer att sjunga under invigningen. Det finns även möjlighet att gå på lyktvandring i kyrkstan. Eller varför inte passa på att åka häst och släde mellan Kyrktorget och Hägnan!

För fullständigt program klicka här.

Kom och hjälp till att lysa upp mörkret i Gammelstad!

Och till sist, här kommer en hälsning från åskguden Tor: