Beatrice belyser folktron

Gastar, elaka troll och gengångare… För femte året presenterar Friluftsmuseet Hägnan en helt ny spökvandring. Beatrice Norberg är producenten bakom samtliga och även årets spökvandring. Hon har även skrivit en bok om skrock & skrömt i Norrbotten. I år är vandringen främst planerad att äga rum i kyrkstan som en del av tjugoårsfirandet av världsarvet. Tidigare års spökvandringar har varit mycket populära. De baserar sig på historier från förr som är insamlade i Lulebygden. Besökarna kan förvänta sig att bli lite förskräckt underhållna, men också fängslade. Även om spökvandringarna är mycket spännande att gå på är de inte bara underhållning, de belyser också den lokala folktron. Beatrice berättar om arbetet med årets vandring.

Hur går det med förberedelserna för årets spökvandring?

- Jättebra! Vi är redo och laddade för att lyfta på slöjorna till den mörka delen av Gammelstads historia.

Hur har du samlat in sägnerna som vandringen baserar sig på?

- Jag har letat i folkminnesarkiv och folkloristiskt material. Det finns uppteckningar och intervjuer med människor från hela landet. Det mesta av det vi använder är hämtat från Lulebygden och Norrbotten. Jag väljer sägner som kan belysa den lokala folktron. Jag upplever att det finns en kunskapslucka som jag försöker fylla.

Du har skrivit en bok som heter Skrock & Skrömt. Varför är det så intressant att belysa folktron?

- Folktron från förr baserar sig på en annan världsbild än den vi har idag. Den tillkom i ett annat samhälle med andra levnadsvillkor och dessa speglas i det man trodde på. Precis som vi vet att det finns elektricitet idag så visste människorna förr att det fanns väsen. Omvärlden har förändrats mycket de senaste hundra åren och vi lever idag i ett väldigt vetenskapligt samhälle. Men folktron har inte försvunnit utan snarare ändrat form. Ny teknik kan upplevas som främmande och skrämmande. Döden är annars ett tema som människan grubblat på sedan urminnes tider. Folktron tar nya former. Vissa sägner blir omoderna och andra följer med in i vår tid. Vad är den nya folktron?

Varje år sätter ni upp en helt ny spökvandring. Kan du berätta något om vad som är nytt för i år?

- Fokuset ligger i kyrkstan som en del av 20-årsfirandet av världsarvet. Rutten kommer främst att vara förlagd i kyrkstan. Sägnerna och de bestialiska händelserna är, som varje år, helt nya. Besökarna kommer att bli lite förskräckt underhållna men också fängslade.

 

Vågar du uppleva Gammelstad från den mörkare sidan?

Biljetter finns tillgängliga på Ticketmasterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Pris: vuxna 200 kr, ungdomar 12-17 år 150 kr

Föreställningar kl. 18.30 och kl. 21 på följande datum:

17, 18, 20, 24, 25, 27, 31 oktober

1, 3, 4 november

Biljetterna tar slut fasansfullt snabbt så skynda och boka redan nu!

Foto: Jennifer Wikström
Text: Linda Stenman