Digitala hjälpmedel, utställning & film

App KulTur

KulTur är en gratisapp som är framtagen i samarbete med mellanstadieelever och deras lärare. I appen finns filmer, bilder och frågor från 50 olika kulturarv i Sverige. Den är utvecklad för att fungera som ett hjälpmedel i historieundervisningen på mellanstadiet. Bakom appen står Sveriges Kulturarv, som är en medlemsförening för museer, slott och andra besöksmål. I appen kan ni hitta världsarvet Gammestads kyrkstad samt friluftsmuseet Hägnan.

Pris: gratis

Kort film om KulTur och världsarvet Gammelstads kyrkstadlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

HandledningPDF

 

Besök oss på Visitor Centre

 

Utställning

Alla är välkomna att besöka Visitor Centre, där vi har vår utställningshall om världsarvet Gammelstads kyrkstad samt visningshall med bildspel och film. Vardagar håller vi öppet 12-16 måndag-torsdag, men det går bra att boka in en annan tid om så önskas. Till utställningen finns frågor som ni kan svara på under besöket (frågor till utställningenPDF).

Passar: grundskolan och gymnasiet

Pris: gratis

Öppettider: Mån-tors kl. 12-16.

För bokning av annan tid kontakta: Museipedagog Zara Johansson, zara.johansson@lulea.se, 070-529 4042


Film Ungdomshelg 1928

Passa på att se filmen Kyrkhelg 1928, från en ungdomshelg i Gammelstads kyrkstad pingst 1928 under besöket hos Visitor Centre. Vi har tagit fram en lärarhandledning för åk 7-9, där syftet är att eleverna ska lära känna kyrkstadsseden, diskutera könsroller, normer och etik förr och nu, samt att analysera filmen källkritiskt och koppla till nutid. Filmen är ca 20 min lång.

LärarhandledningPDF åk 7-9

Passar: åk 7-9 (ev. gymnasiet)

Pris: gratis

Öppettider: Mån-tors kl. 12-16.

För bokning av annan tid kontakta: Museipedagog Zara Johansson, zara.johansson@lulea.se, 070-529 4042