Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Trivs både med sitt jobb och sin nya hemstad: trafikingenjör Dalibor Sentic.

Trivs både med sitt jobb och sin nya hemstad: trafikingenjör Dalibor Sentic.

"Luleå har en otroligt skön storlek"

Dalibor Sentic (35 år) är trafikingenjören som vill få Luleåborna att röra sig hållbart. Alltså promenera eller cykla mera eller åka buss. Och så är han lite nyförälskad – i Luleå.

Vem är du?

– Jag är utbildad samhällsplanerare som för ett och halvt år sedan flyttade från Stockholm till Luleå. Jag jobbar som trafikingenjör med bland annat hållbara transporter och mobilitetsfrågor på stadsbyggnadsförvaltningen. Vi jobbar för att fler ska kunna gå, cykla eller ta bussen till jobbet, skolan eller på fritiden.

Hur bra är Luleåborna på att gå, cykla eller åka buss?

– Mycket bra. Oavsett väderlek så vill Luleåborna t ex gärna ta cykel. Våra trafikmätningar har visat att några stycken envisas med att cykla fast det är minus 32. Cykelbanorna är dessutom väldigt bra underhållna, inte minst vintertid.

Fast folk klagar ofta på vinterväghållningen?

– De som är missnöjda är få och de är duktiga på att göra sig hörda, men de flesta verkar ändå vara nöjda.

Hur jobbar du för att få ännu fler att cykla?

– Ett exempel på det är den europeiska cykelkampen som pågår mellan 1 och 31 maj varje år. Cykelkampen är den största cykeltävlingen i Europa där över 50 städer deltar. Den går ut på att få människor att cykla mera genom att de tävlar mot varandra. Dels kan man tävla individuellt, dels kan man tävla mot andra lag i kommunen och sen tävlar kommunen mot andra städer ute i Europa.

– I fjol kom Umeå på en tredje plats i hela Europa, i år vill vi helst vara där!

Det är rätt mycket på gång inom kommunen, är vi på rätt väg?

– Luleå är varken för liten eller för stor stad och ändå lyckas vi ta fram så otroligt många detaljplaner. Vi har många kloka och kompetenta personer som utifrån välutarbetade underlag tar bra beslut, så det känns som att staden utvecklas åt rätt håll. Det är spännande att få vara med om denna utveckling.

Fast det är mycket fokus på stan?

– Det är klart mycket är centrerat till tätorten. Det handlar om hur man använder resurser och infrastruktur på bästa möjliga sätt så att det gynnar så många som möjligt. Kronan till exempel ligger väldigt centralt. Mycket fokus ligger på det just nu, vilket inte är så märkligt eftersom det är vårt absolut största projekt. Men visst satsar vi på andra delar av kommunen också.

Vad är bra med Luleå?

– Det jag kände direkt när jag flyttade hit är att Luleå har en otroligt skön storlek. Man har allt man behöver: kommunikationer, affärer, kultur, idrott och friluftsliv och samtidigt denna otroliga närhet till naturen. Vintern är magisk!

– Människorna här är öppna och raka, det uppskattar jag verkligen! Man får mycket enklare kontakt och så är Luleåborna väldigt mera intresserade av dig som person. Man talar jättegärna med varandra och det är inte struntprat utan har substans.

– Fördomen att norrlänningar är tysta och introverta, det stämmer inte!