Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Örjan arbetar med att arrangera Luleå Hamnfestival och nyårsfirandet på Södra hamnplan.

 

Örjan gillar fullt ös

Örjan Esensjö ser till att Luleå blir lite roligare. Som festivalarrangör har han periodvis många bollar i luften, men det har han inget emot. När staden fylls av glada festivaldeltagare får han en kick.

Hej Örjan, vad jobbar du med?

Jag arbetar med att arrangera Luleå Hamnfestival och nyårsfirandet på Södra hamnplan.

Det är jag och min kollega Leif Renholm, och vi tillhör avdelningen park och natur på stadsbyggnadsförvaltningen. Från årsskiftet går vi ihop med kultur- och fritidsförvaltningen.

Vad gillar du med ditt jobb?

Jag är lite som en spindel i nätet. Arbetet med hamnfestivalen drar igång så smått i oktober och sedan blir det mer och mer intensivt. Det är mycket som ska ordnas. Artistbokningar, sponsring, praktiska saker som el och vatten, deltagare, underentreprenörer med mera. Då är det fullt ös och det gillar jag. När festivalen är över brukar jag känna en viss tomhet eftersom det är väldigt stressigt vid själva genomförandet. Men det är det som är tjusningen.

Nyårsfirandet är betydligt mindre i omfattning, men en viktig tradition för Luleåborna.

Hur blir nyårsfirandet i år?

Vi kommer att ha ett mer miljövänligt fyrverkeri i år. Och hundvänligare. Vi ska skjuta en del fyrverkerier från marknivå och det kräver mindre krut och låter mindre. Vi tror inte att det kommer att upplevas sämre än tidigare, kanske till och med bättre. Det blir fler grillplatser än i fjol och på scenen ska Bo Selinder med kören Lava uppträda.

Vad händer annars framöver?

I januari kommer en stor branschmässa till Luleå. Det är Sweden Live som riktar sig till arrangörer av alla slag i hela Sverige. Ett antal produktionsbolag bjuder in upp emot 600 arrangörer som får möjlighet att boka artister, byta erfarenheter och nätverka. Det är kul att det ska arrangeras i Luleå och vi ska så klart vara med.

Du arbetar 75 procent just nu av hälsoskäl. Vad har hänt?

Jag fick ett bråck på pulsådern i mars 2016 och genomgick en akutoperation i Umeå. Det var på håret som man brukar säga, men det gick bra. Trots ett par mindre strokes i samband med det så har jag i stort sett återhämtat mig.

Jag kan drabbas av hjärntrötthet ibland och behöver vila mycket men annars känns det fint. Nästa år ska jag prova att gå upp till heltid.

Vad gör du på fritiden?

Helst är jag tillsammans med mina tre barnbarn. På sommaren älskar jag att flugfiska med goda vänner i något av Norrbottens många hemliga vattendrag. Och så försöker jag komma igång med träningen.