Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Hon får Luleå att lysa

Alina Landin Zetterlund är belysningsingenjören som arbetar för ett tryggare Luleå.

Hej Alina, vad gör en belysningsingenjör?

– Man kan säga att det är jag som ser till att det lyser på Luleås gator, gång- och cykelvägar. Tillsammans med parkavdelningen har jag också ansvar för belysningen i Luleås parker. Jag fungerar dessutom ofta som projektstöd där jag får hjälpa till att planera ny belysning i projekt med andra. Utöver det har jag hand om drift och underhåll av belysningen.

Vad är på gång just nu?

– Just nu har vi ett projekt där vi byter ut armaturerna till belysningen i hela Luleå kommun. Vi jobbar oss in från byarna kring Luleå för att till sist nå Luleås centrum. Effektivare armaturer gör att belysningen blir både miljövänligare, tryggare och snyggare.

Har du något att göra med Luleås vackra julbelysning?

– Ja, tillsammans med parkavdelningen är jag engagerad i julbelysningen. Jag kan redan nu ge en hint om vår vision att ge julbelysningen ett lyft till 2021 då Luleå fyller 400 år. Vår tanke är att julbelysningen då ska bli lite större och lite roligare. Att den ska ge mer effekt!

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det allra roligaste är att jag har en möjlighet att göra Luleå tryggare genom bra belysning. Och att jag får hitta nya lösningar på belysningsproblem. Jag gillar också att det är ett väldigt brett arbete där jag inte bara jobbar med driftunderhåll utan även med nya projekt.

Vilka utmaningar möter du i jobbet?

– Ibland kan det vara svårt att prioritera vad som ska göras och i vilken ordning felanmälningar ska åtgärdas. Alla åtgärder utförs tillsammans med entreprenörer, det är jag som bestämmer vad som ska göras och entreprenören som utför själva jobbet. Jag måste alltid prioritera så att trasig belysning som utgör en trafikfara eller på något annat sätt skapar otrygghet åtgärdas först.

Kan du dela med dig av ett fint minne från jobbet?

– Det är alltid roligt när jag kan se att Luleås medborgare blir glada över det arbete jag gör! Ett exempel är när någon ringt in och felanmält belysning som jag sedan fixat. Då har det hänt att de hört av sig igen för att tacka. Det är kul att det jag gör uppskattas.

Vad har du för bakgrund?

– Jag kommer från Stockholm och har läst en tvåårig utbildning till ljusdesigner i Jönköping. Efter det har jag arbetat som ljusdesigner på ett privat företag. Sen hittade jag till Luleå kommun. Jag började arbeta här i februari i år så mycket känns fortfarande nytt och spännande.

Vad gillar du att göra på fritiden?

– På fritiden arbetar jag som instruktör på Inpuls. Jag älskar att träna och tävlar också i crossfit. Dessutom har jag nyligen skaffat hund, en jaktlabrador som heter Cava.

Text: Filippa Ödmann
Foto: Frank Rizo