Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Andreas Fagervall, serviceman på Ormberget

Andreas Fagervall träffar många glada och nöjda Luleåbor i sitt jobb som serviceman på Ormberget.

Snökanonerna är redo

Andreas Fagervall gillar inte ormar men älskar sitt jobb som serviceman på Ormberget. Friluftsliv är hans stora intresse och han tycker han har hittat sitt drömjobb.

Hej Andreas! Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

– Väldigt omväxlande, ingen dag är den andra lik. Arbetsuppgifterna varierar mycket beroende på årstid och väder. Sommartid är jag mest på kommunens idrottsplatser. Innan jag började här hade jag ingen aning om hur mycket jobb det är att underhålla en idrottsanläggning till exempel. Det ska vara tryggt och säkert att använda motions- och elitspåren på Ormberget så det kräver en hel del insatser. Det blir mycket röjning, fällning av träd och traktorkörning. Vintertid dominerar snö mina arbetsuppgifter. Då kör jag pistmaskin och underhåller skidspåren både här, på Mattisberget och Råneåkölen.

Hur länge har du arbetat på Ormberget?

– Två och ett halvt år och jag trivs jättebra.

Vad är det bästa med Ormberget och ditt jobb?

– Arbetsmiljön! Att få vara ute och arbeta i naturen och träffa så många nöjda Luleåbor och övriga besökare. De uppskattar det jobb jag och mina arbetskompisar gör och deras feedback gör mig så glad. Kul att min arbetsplats bidrar till välmående hos människor.

Kul att träffa så mycket positiva människor! Men hur är det med djur då? Ormberget förstår jag vad namnet kommer från men i somras gick det rykten om att en björn lufsade omkring här?

– Jo, det finns såklart en del djur i skogen, vanligast är älg, hare och orm. Inte för att jag har sett så många och det är tur eftersom jag inte tycker om ormar. Någon björn har jag däremot aldrig träffat på.

Vintersäsongen startar snart, hur förbereder du inför den?

– Jag har smort upp snökanonerna och gjort dem redo. Så fort kylan slår till kör vi igång konstsnöspåret. De största entusiasterna brukar stå redo med skidorna och åker så fort det finns några meters spår. Ibland har jag inte ens hunnit preparera spåren men man ser ändå att de försökt åka, till och med när det bara funnits en liten hög. Pistmaskinerna har fått sitt underhåll i garaget så de kan leverera skidspår i toppskick även i år.

Vad gör du på fritiden?

– Skytte, jakt och att träna är mina stora intressen. Friluftsliv ligger mig varmt om hjärtat så även på fritiden är jag mycket ute i naturen tillsammans med min familj och mina hundar.

 

Text: Malin Holmqvist