Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kulturutvecklare med clownskor i garderoben

Sara Pietikäinen är kulturutvecklaren som jobbat som både konstnärlig producent på Lule Stassteater och sjukhusclown. Sedan i våras finns hon på kulturförvaltningen.

Hej Sara! Vad gör du på jobbet?

– Som kulturutvecklare får jag möta civilsamhället och vara en möjliggörare både som bidragsgivare men även som rådgivare och bollplank. Med mitt kunnande inom scenkonst och föreningsliv kan jag bidra med stor kompetens till avdelningen.

Hur länge har du jobbat inom kommunen?

– Jag började i mitten av april, så jag är fortfarande ny på jobbet, men känner mig ändå rätt varm i kläderna.

Vad gjorde du innan?

– Jag var konstnärlig producent på Lule Stassteater där jag bland annat arbetade med teaterns vision och konstnärlig personal. Jag hade även det ärofyllda uppdraget att vara sjukhusclown på Sunderby sjukhus. Det är nog det roligaste och tyngsta arbete jag någonsin haft. Tänk att få leka på jobbet samtidigt du vet att du hjälper människor att slappna av och tänka på något annat för en stund. Få dem att skratta kanske mitt i en sorg. Det är allt fint det.

Vad är bäst med ditt jobb som kulturutvecklare då?

– Att få jobba med kultur, även från ”andra sidan”. Jag har varit kulturarbetare mer eller mindre hela mitt arbetsliv och att få förmånen att fortsätta med det, att stärka kulturlivet i Luleå, är fantastiskt! Och som grädde på moset har jag underbara kollegor, så jag är väldigt glad att vara här.

Vad gör du när du är ledig?

– Jag rullar! Försöker i alla fall. Jag är ju störtkär i Roller derby som jag började med för ett år sedan. Kanske ni får se mig mangla (eller bli manglad) i höst på nån match! Annars verkar det som att jag blivit en fotbollsmamma som kommer hänga på cuper de kommande åren.

Text: Therese Hedman

Se fler medarbetarporträtt