Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Linnea Classon hjälper många Luleåbor och företag att spara både energi och pengar.

Linnea Classon hjälper många Luleåbor och företag att spara både energi och pengar.

”En större andel av vår energi bör komma från förnybara källor”

Linnea Classon, 32, arbetar på Luleå kommuns miljö- och byggnadsförvaltning där hon hjälper privatpersoner, organisationer och företag att energieffektivisera. Hon arbetar till 50 procent som energi- och klimatrådgivare och övrig arbetstid ägnar hon åt det EU-finansierade projektet Coacher för energi och klimat.

Vad gör en energi- och klimatrådgivare?
– Jag ger råd och hjälp till framförallt privatpersoner, inom området energi och uppvärmning. De kanske funderar på att byta uppvärmningssystem i sitt hus och hör av sig till mig. Då hjälper jag dem med vilka lösningar som är lämpliga för just dem. Just nu har många frågor om värmepumpar och solceller. Dessutom deltar kommunen i ett insatsprojekt med fokus på solel som jag nu sammanställer en målgruppsanalys för. Solceller är verkligen i ropet just nu.

Och rådgivningen är kostnadsfri?
– Ja, kommunen erbjuder energi- och klimatrådgivning gratis till alla som vill har tips på hur de kan spara energi. Förutom privatpersoner hör även företag och bostadsrättsföreningar av sig och vill ha råd och vägledning i sina beslut. En bra tjänst som fler kan nyttja tycker jag!

Du arbetar även med ett EU-finansierat projektet inom kommunen, vad handlar det om?
– Det är ett treårigt projekt som avslutas 2019. Det går ut på att värva företag och hjälpa dem att ta mer energieffektiva beslut. Luleå kommun har riktat in sig på butik- och restaurangverksamheter.

Hur går du tillväga?
– Jag kontaktar företagen och erbjuder kostnadsfri hjälp. När vi drar igång gör jag en energigenomgång, tittar på deras potential för att energieffektivisera sin verksamhet. Då är jag ute hos företagen och tittar på lokalen för att ta reda på vad de har för ventilation, belysning, dörrar, fönster och så vidare. Sedan får de konkreta tips på vad de kan göra för att spara energi och pengar.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Hela mitt liv har jag velat ha ett jobb där jag är med och bidrar och förändrar vilket jag känner att jag gör. En större andel av vår energi bör komma från förnybara källor.

– Jag är ensam om att ha denna tjänst på kommunen så jag får ta mycket eget ansvar och själv prioritera mina arbetsuppgifter vilket jag gillar. Det är väldigt fritt och det är kul att ha ett jobb som är lite unikt. Det är också roligt att se det engagemang som många som kontaktar mig har.

Vad tycker du är viktiga egenskaper i ditt jobb?
– Att kunna väcka engagemang och inge förtroende. Samt att vara pedagogisk, det är viktigt hur man bemöter människor. Jag har även nytta av min initiativförmåga och kreativitet.

Fritiden då, vad har du för dig när du inte jobbar?
– Nu i dagarna avslutar jag en magisterutbildning i tillämpad miljövetenskap. Studierna har skett vid sidan om jobbet, vilket har gjort att jag inte har haft tid till så mycket annat den senaste tiden. Sedan har jag precis flyttat till en ny lägenhet och blivit sambo, så nu kommer mycket av fritiden handla om att få ordning på vår nya bostad.