Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Inger Fältros Lundgren

Som kommunjurist jobbar man väldigt brett och inom många olika samhällsområden, säger Inger Fältros Lundgren.

Kommunjurist med fokus på valet

Hon är mitt inne i förberedelserna inför valet. Möt Inger Fältros Lundgren, kommunjurist.

Hej Inger, du är en av kommunens tre jurister. Vad gör en kommunjurist?

– Vi hjälper kommunens olika verksamheter i juridiska frågor. Det kan handla om allt möjligt – sociala frågor, skolfrågor, få ut allmänna handlingar, företräda i domstol, upphandlingar, skadeståndsfrågor, överförmyndarfrågor. Det är väldigt brett och spänner över alla samhällsområden som kommunen är inblandad i. En kommunjurist företräder kommunen och inte enskilda medborgare.

Det är inte länge kvar till valet, på vilket sätt påverkar det ditt arbete?

– Nu är det full prio på att få allt klart inför valet den 9 september. Min roll är att se till att allt fungerar – att det finns lokaler att rösta i, personer som jobbar i lokalerna, att material finns på rätt plats, att det som jobbar i valet får utbildning och vet vad de ska göra. Och självklart att medborgarna får information om valet.

– Det är mycket som ska klaffa men vi är många som hjälps åt för att få allt att fungera.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen och att man i samarbete med andra yrkesgrupper kan hjälpas åt att hitta bra lösningar på frågor. Jag fungerar många gånger som ett juridiskt bollplank för de som hanterar frågorna i verksamheten och är duktiga på sina områden. Det är jätteroligt!

Hur länge har du jobbat på kommunen?

– Sedan 2008 och innan det var jag på Länsstyrelsen.

Hur kom det sig att du valde juristyrket?

– Det var egentligen en tillfällighet. Jag började läsa en kurs i rättsvetenskap och tyckte det var intressant och på den vägen är det.

Hur kopplar du av?

– Jag tycker mycket om att vara ute i naturen, gärna skärgården på sommaren och skridskor på vintern. Sen läser jag, tränar och handarbetar. Bland annat.

Se fler medarbetarporträtt

Läs mer om valet