Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Som anhörigstödjare ordnar Maria Björnfot bland annat aktiviteter och föreläsningar för anhöriga till äldre och långtidssjuka.

"Det bästa är att få sprida glädje och gemenskap"

Maria Björnfot arbetar som anhörigstödjare vid kommunens anhörigcentrum som invigdes måndag den 26 februari.

Vad arbetar en anhörigstödjare med?

– Jag ordnar aktiviteter, föreläsningar och annat som kan vara intressant för anhöriga till äldre och långtidssjuka. Jag är även samordningsansvarig för våra mötesplatser för äldre och andra daglediga. Sedan håller jag även i anhörigcaféet på Fyren. Där kan de som vårdar eller stödjer någon i sin närhet komma själv eller tillsammans och träffa andra i liknande situation.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få träffa alla människor och få sprida glädje och gemenskap. Det finns så många äldre som är ensamma och jag hoppas att jag kan hjälpa till att bryta deras isolering och locka dem att komma till våra mötesplatser.

När ska jag som anhörig kontakta dig?

– Du ska kontakta mig om du vill veta vad som händer på våra mötesplatser eller om du har funderingar på var man ska vända sig i olika frågor som till exempel hjälp att kontakta biståndshandläggare. Jag gör även hembesök för att informera om våra mötesplatser och verksamheter i kommunen. Förhoppningsvis kan jag motivera just dig att komma till oss.

Hur kommer man i kontakt med dig?

– Jag finns på Bergvikens vård- och omsorgsboende, Majvägen 22 och på Fyren som ligger på Lulsundsgatan 42. Ring kommunens växel 45 30 00 och be att de kopplar dig till mig.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Jag gillar friluftsliv. Åker skidor på vintern och spelar golf på sommaren. Tycker även mycket om att resa och umgås med familj och vänner.