Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Fler lunchalternativ, mer specialkost och bättre hjälpmedel, så beskriver Susanne Nyström några av förändringarna i skolköket sedan hon började för snart 26 år sedan.

”Mitt mål varje dag är att gästerna ska vara nöjda”

Susanne Nyström, 54, är kock i kvarteret Kungsfågelns restaurang i Luleå Gymnasieby. Hon och hennes kollegor ser till att det finns lunch åt de 1 100 inskrivna eleverna varje vardag.

Hur planerar man en måltid för 1 100 elever?

– Det är inte alltid så lätt men mina främsta egenskaper är att organisera, beräkna och planera så det brukar lösa sig. Alla elever äter inte alltid i restaurangen, det varierar beroende på maträtt, veckodag och hur många elever som är borta. Vi brukar ha 500-900 lunchgäster hos oss. Gör vi för mycket mat så använder vi den till andra rätter.

Vilken mat äter eleverna mest av?

– Populärast är köttfärssås, korvstroganoff, pannkakor, palt och våran tacobuffé. Ganska klassiska maträtter som alltid har uppskattats.

Hur länge har du arbetat inom skolkök?

– Jag började 1991, först som måltidsbiträde och därefter som husmor. För elva år sedan började jag på mitt nuvarande jobb. Förutom att jag idag är kock har jag även ett samordningsansvar där jag leder, fördelar och planerar arbetet i köket.

Hur har skolmaten förändrats under dina 26 år?

– När jag började bestod menyn främst av husmanskost. Därefter följde en period på 90-talet med mycket halvfabrikat, fiskpinnar och annan ”färdigmat”. Idag bjuder vi på vällagad mat i skolan och fler alternativ. Vi har mer specialkost än tidigare, mycket laktosfritt och både vegetariska och veganska alternativ. Jag minns när vi började med vegetarisk kost i skolan för några år sedan, det var stora protester från eleverna men jag tycker att synen på vegetarisk mat håller på att förändras.

Hur har själva arbetet förändrats?

– Tidigare var det kroppsligt ganska tungt att arbeta i ett skolkök. Idag har vi bättre hjälpmedel, vi har grovmaskiner och lyftar, självrengörande ugnar och grytor med omrörare. Förr var arbetsuppgifterna i köket mer indelade, nu jobbar vi som ett lag. Vi strävar mot samma mål och hjälper varandra.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Kontakten med ungdomarna och att jag får laga mat. Även om vi har en matsedel att utgå ifrån så upplever jag att jag har ett fritt jobb. Mitt mål varje dag är att gästerna ska vara nöjda när de lämnar restaurangen. Jag är glad och positiv och tror att det smittar av sig.

Hur sugen är du på att laga mat när du kommer hem från jobbet?

– När jag kommer hem gör jag hellre något annat, tack och lov har jag en man som älskar att laga mat. Men jag står oftast för planering och idéer, precis som på jobbet.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Jag gillar att röra på mig, resa och spela golf och att vara tillsammans med min familj.