Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
NOra Becerra

Nora Becerra är lokalvårdare på Luleå kommun sedan 28 år. Hon fördelar sin arbetsdag mellan tre olika byggnader och gillar att själv kunna planera städningen.

 

”Jag tycker om att träffa människor och sprida lite glädje”

Nora Becerra har arbetar som lokalvårdare på Luleå kommun i 28 år och många av oss har mött hennes varma leende. Det krävs både styrka och tålamod att klara jobbet även om utrustningen blivit bättre menar Nora.

Vad arbetar du med?

Jag städar områden i Stadshuset, i AMF:s lokaler och på IT-kontoret. Min arbetstid är klockan sex till halv tre. Vi börjar tidigt för att hinna städa en del innan personalen kommer till sina arbetsplatser. Jag hjälper även konferensservice ibland.

Vad är det positiva med ditt jobb?

– Jag tycker om att träffa människor och sprida lite glädje. Det är också bra att jag kan planera och fördela arbetet på mina områden. Att hålla så fint som möjligt är viktigt för mig och det gör att jag kan känna stolthet i mitt arbete.

Vilka är utmaningarna för en lokalvårdare?

– Det är ett tungt jobb och man bör ha både styrka och kondition. Man ska också ha bra tålamod. Inte reta sig på när folk lämnar stökigt efter sig. Jag försöker att tänka positivt, annars skulle det bli jobbigt.

Hur har ditt arbete förändrats genom åren?

– Det är ganska stor skillnad på utrustningen nu och när jag började. Nu har vi maskiner till hjälp i en del moment och vagnar att förvara städmaterialet på, så nu behöver vi inte bära så mycket. Attityden hos personalen har också blivit bättre. Man visar större hänsyn till vår yrkesgrupp, till exempel tömmer många papperskorgarna själva.

Varifrån kommer du ursprungligen?

– Jag och min familj kom som politiska flyktingar från Chile 1988. Nu känner jag mig mer svensk än chilensk.

Vad gör du på fritiden?

– Sömnad är min största hobby. Jag hjälper vänner och bekanta med att ändra och laga kläder. En stor del av min fritid är jag också tillsammans med mitt barnbarn och snart blir jag farmor igen. Jag längtar!