Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Magnus Gramner

Magnus Gramner jobbar med e-handel inom Luleå kommun. Han ser fram emot att lansera en ny webbshop under året, lite snyggare, lite snabbare och tydligare.

”Det handlar om att göra affärer på ett smartare sätt”

Kommunen handlar varor och tjänster för drygt en miljard kronor varje år, 30–40 procent av dessa inköp sker via e-handel. Med det jobbar Magnus Gramner, 54. Han är en av elva personer på inköpskontoret, den enda som jobbar med just e-handel.

Du är systemförvaltare för elektroniskt handelssystem – vad innebär det?

– Kommunen handlar ju via e-handel precis som alla andra och jag ser till att det finns de leverantörer, varor och tjänster som vi behöver i vår webbshop. Jag träffar även mycket företag, jobbar med upphandlarna och tar fram avtal och lägger upp i systemet.

Varför ska vi göra inköp via e-handel?

– Det är smidigt, vi kan göra det när vi vill, på ett bra sätt och det är ordning och reda. Det handlar om att göra affärer på ett smartare sätt och inte behöva gå till affären.

Är vi bra på att e-handla inom Luleå kommun?

– Vi kan bli mycket bättre. Vi har ett bra system som nyttjas, men inte fullt ut. Sedan jag började på kommunen 1998 så har användandet ökat sakta men säkert, men vi behöver använda det mer.

Hur många beställer från webbshopen idag?

– Vi har ungefär 1 000 beställare inom kommunen, samordnare som sköter beställningarna för olika kontor eller förvaltningar. Totalt beställer vi varor och tjänster för cirka 340 miljoner kronor årligen via e-handel, ungefär 35 procent av våra totala inköp. Jag skulle vilja komma upp till 80 procent. Så småningom kommer allt bli e-handel, det finns ingen annan väg.

Viktigaste egenskaperna i ditt jobb?

– Tålamod, noggrannhet, social förmåga och service, att vara lite av en generalist.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Jag var faktiskt sjukgymnast men sadlade om i slutet på 90-talet. Jag läste till systemvetare och jobbade lite med det inom skolan innan jag började på kommunen.

Vad gör du helst när du är ledig?

– Jag åker mycket skidor, slalom, och så jagar jag älg. Ifjol sköt jag tre stycken – man kan säga att jag är lite av en skyttekung!