Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Peter Henriksson

Peter Henriksson möter många som är glada för att kunna låna utrustning och prova olika aktiviteter.

"Alla kan låna och det är gratis”

Peter Henriksson jobbar på fritidsförvaltningen och är ansvarig för Fritidsbanken (tidigare Sportoteket) i Luleå.

Vad är Fritidsbanken?

– Det är en verksamhet som lånar ut begagnad idrotts- och fritidsutrustning, lite som ett bibliotek. Alla kan låna och det är gratis. Det finns allt från skridskor, hockeyklubbor och skidor till fotbollsskor, tennisracket och ridhjälmar. Luleå är den kommun i Sverige som har flest utlånings ställen. Vi har fyra och de finns på Hertsön, Bergnäset, Råneå och Ormberget.

Vilken roll har du?

– Jag ser till att det finns utrustning, arrangerar insamlingar, marknadsför och utvecklar verksamheten. Jag har jobbat med det här sedan i mars i år. Innan det var jag fritidskonsulent hos IFK Råneå i sju år.

Vad möter du för reaktioner?

– Det är glada människor som verkligen uppskattar möjligheten att låna. Det här ligger helt rätt i tiden, många är miljömedvetna och tycker att det är bra att man kan återanvända prylar. På det här sättet har man också möjlighet att prova vilken idrott eller fritidsaktivitet man vill innan man skaffa egen utrustning.

Hur funkar det?

– Du besöker Fritidsbanken och väljer ut det du vill låna. Varje ställe sköter utlåningen samtidigt som sin ordinarie verksamhet så det är bra om du ringer före för att säkerställa att de är på plats och har möjlighet hjälpa till. Du får låna utrustningen i max två veckor och det är helt gratis.

Kan jag lämna in utrustning till er?

– Absolut! Vi tar gärna emot all idrotts- och fritidsutrustning. Det finns insamlingskärl i anslutning till alla Fritidsbanker där du kan lämna in prylar. Vi sorterar och gör ett urval och utrustning som inte är aktuell för Fritidsbanken lämnas till Återvinningen på Kronan.

Vad gör du själv på fritiden?

– Jag bor i Norra Prästholm och sonen spelar fotboll i Luleå så det blir mycket skjutsande till träningar och matcher. När det blir tid över är jag ute i naturen utanför husknuten och så läser jag en hel del. Mina 11 hönor och tupp vill också ha tillsyn och är ett välkommet dagligt andningshål när man bor på landsbygden.

Mer information om Fritidsbanken hittar du på