Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Dawood Ahmedi är en av de cirka 350 personer som jobbar inom kommunens hemtjänst.

”Jag tänker inte att jag utför sysslor utan att jag hjälper människor”

Dawood Ahmedi, 24, kom till Sverige från Afghanistan för åtta år sedan. Så snart han lärt sig behärska det svenska språket började han läsa på Komvux med målet att bli undersköterska.

Varför ville du bli undersköterska?

– Det finns bra jobbmöjligheter och så tycker jag om att jobba med människor. Sedan drygt ett år tillbaka har jag fast jobb inom hemtjänsten.

Trivs du bra inom hemtjänsten?

– Jättebra, både med jobbet och med kollegorna. Det är ett fritt jobb där jag får hjälpa människor, jag får hälsa på i deras liv på något sätt.

– Jag har bra kollegor i min grupp. Jag jobbar i hemtjänstgrupp 4 i Luleå centrum. Vi är 20 personer, 13 tjejer och sju killar, ett bra gäng. Vi diskuterar och löser det mesta tillsammans.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att se hur glada människorna blir när jag hjälper dem och gör fint hos dem, det värmer mitt hjärta.

Vilka egenskaper tror du är viktiga att ha i ditt jobb?

– Att vara lugn. Man får inte stressa när man är hemma hos någon, det blir inte bra. Jag tänker inte att jag utför sysslor utan att jag hjälper människor. Många är ensamma så det är viktigt att vi tar oss tid och lyssnar och förstår. Vi kan ge dem en social samvaro och trygghet.

Du kom till Luleå från Afghanistan 2010, vilket var ditt första intryck?

– Jag kom först till Malmö, men där var jag bara några månader innan jag kom till Luleå. Jag var 16 år då och kom till Luleå själv – i januari. Det var kallt och mörkt, jag såg nästan inga människor och tittade mig omkring efter isbjörnar.

Trivs du i Luleå nu?

– Ja, nu har jag mitt liv här med vänner och jobb och jag trivs bra.

Vad är det bästa med Luleå?

– Våren är härlig och så är det häftigt att vi inte har natt på sommaren.

Vad tycker du om att göra när du är ledig?

– Det blir mycket gym, ungefär tre dagar i veckan men ibland oftare. Och så brukar jag se på fotbollsmatcher på TV och hänga med mina vänner.