Helena Lindvall, projektledare för hållbart resande, vill skapa medvetenhet i hur vi reser.

”Min vision är medvetna val i våra resor”

Helena Lindvall, projektledare för hållbart resande, har bara arbetat en månad på stadsbyggnadsförvaltningen. Hon har dock tidigare arbetat många år med påverkansarbete och engagemangsutveckling i andra organisationer.

– Jag ska göra det möjligt för Luleåborna att välja hållbart resande och skapa medvetenhet om de val man gör.

Vad gör du i ditt arbete?

– Som projektledare för hållbart resande ska jag inspirera, påverka och kommunicera med medarbetare och medborgare i frågor som rör hur vi transporterar oss. Genom samarbete med organisationer, föreningar och verksamheter inom Luleå kommun ska vi skapa möjligheter till alternativa sätt att resa. Tjänsten i sig är helt ny så det handlar också mycket om att bygga upp en verksamhet

Vad är hållbart resande?

– Ett hållbart resande innebär resor som är bra för miljön, hälsan, ekonomin och samhällsutvecklingen. Det handlar om att påverka attityder och beteenden och att påverka resandet innan resan börjat. Att färdas med cykel eller kollektivtrafik är att resa hållbart. Det kan också vara promenader eller planering för att resor inte behöver göras alls.

Hur kan Luleå kommun som arbetsgivare förenkla för medarbetarna att resa mer hållbart?

– Jag kommer att titta på den frågan. Det finns många goda exempel i andra kommuner, till exempel möjlighet att köpa cykel genom löneavdrag eller att ha tillgång till uppvärmd cykelförvaring på arbetsplatsen. Leasing av el-cyklar, bilpool för anställda och även medborgare. Resfria möten och att kunna jobba hemifrån på distans är andra bra förslag.

Varför reser inte alla hållbart?

Vi människor är vanedjur och behöver jobba med oss själva för att uppnå förändringar i våra beteenden. Exempelvis att inte ta bilen till jobbet, som man alltid har gjort, när man lika gärna kan ta cykeln. Det finns bra alternativ om vi bara tänker efter. Förutsättningarna är goda även om satsningar och kontinuerliga förbättringar också behövs.

Hur ser din drömbild av Luleå ut?

– Det vore häftigt med fler bilfria gator i centrum, färre parkeringsplatser men fler grönytor.

Vad händer härnäst?

– Evenemanget ”På stan utan bil” på lördag 16 september kl 11-15 på Södra strand. Det blir en rolig och lärorik dag med massor av programpunkter för både barn och vuxna. Tillsammans med LLT, Vilda Kidz, Länstrafiken, Cykelfrämjandet och många fler berätta vi om bra alternativ i resandet. Man kan träffa politiker från stadsbyggnadsnämnden och ställa frågor eller säga sin mening. Hela programmet finns på lulea.se.

Hur färdas du till jobbet?

– Jag cyklar året om. Det är det enklaste och snabbaste sättet för mig.