Filip Grahn har havet som arbetsplats.

”Jag har ett fritt och varierande jobb. Det blir aldrig tråkigt.”

22-åriga Filip Grahn arbetar som serviceman på fritidsförvaltningen. Under sommarsäsongen arbetar han i skärgården och ser till att allt fungerar ute på öarna; ved, vatten och sophantering bland annat.

Hej Filip. Vad gör en serviceman?

– Vi gör lite av varje. Vi jobbar bland annat med underhåll och service i sporthallarna, lagar och fixar saker. Sommartid sköter vi om sophantering och underhåll i kommunens skärgårdsstugor. Vi skjutsar också ut stugvärdarna och levererar vatten och livsmedel.

Det låter som ett spännande jobb. Har du skepparexamen?

– Ja vi har två arbetsbåtar och för att få köra dem med passagerare krävs det utbildning för yrkestrafik. Jag tog en intensivkurs under våren.

Hur länge har du jobbat åt Luleå kommun?

– Det här är mitt första jobb faktiskt och min tredje sommar på fritidsförvaltningen. För första gången är jag stationerad i skärgården. Jag trivs jättebra. Det känns som att jag hittat rätt.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut?

– Vi jobbar måndag-fredag och utgår alltid från hamnen i Strömören, där båtarna ligger. På måndagar kör vi alltid och hämtar sopor. Sedan styrs dagarna beroende av vad som behöver göras. Vi tittar till farlederna och bryggorna. Något kanske behöver lagas i stugorna eller så är det personalbyte på öarna.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är så fritt och varierande. Ena dagen kör vi sopor och nästa dag hämtar eller lämnar vi passagerare. Det blir aldrig tråkigt. Och så skärgården förstås.

Vad gör du på fritiden?

– På sommaren är jag gärna i stugan och på vintern blir det mycket skoterkörning. Jag är också sportintresserad så det blir en del träning.

 

Se fler medarbetarporträtt