Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Björns största fritidsintresse är bilar, här ser ni honom med sin Chevrolet Impala 1959.

"Jag får hjälpa människor att förverkliga sitt byggande"

Björn Åström, 57, är sedan nio år tillbaka byggnadsinspektör och bygglovshandläggare på Luleå kommun. Han och hans kollegor brukar alltid ha extra mycket att göra såhär inför sommaren.

Har sommarruschen börjat hos er?

– Ja, vad gäller bygglov så brukar det alltid bli extra mycket att göra från maj till september, oktober. Vi har högtryck hela barmarksäsongen kan man säga och i år är inget undantag.

Varför är det så mycket inför sommaren?

– Det är många som vill renovera sommarstugor och bygga ut när man är ledig och har tid och så kanske man är lite sent ute med att söka bygglov. Alla blir mer ivriga att bygga när marken är bar och dagarna ljusa.

Du hanterar även alla bygglov på Hällbacken, det måste vara en del jobb?

– Ja, men det är roligt, man lär känna de som bor i området! Totalt blir det omkring 200 villor på Hällbacken och ungefär 50 av dem återstår idag. Jag hanterade även byggloven på Kronan.

Hur många är ni som jobbar med bygglov?

– Vi är fem bygglovshandläggare på Luleå kommun. När vi får in en ansökan om bygglov har vi 10 veckor på oss att hantera det, men oftast går det snabbare.

Vad gör du i rollen som byggnadsinspektör?

– Då är jag med i hela processen vid ett bygge och ser till att det följer säkerhetskrav, samhällets krav och att det är ett genomtänkt projekt. Efter att ett bygglov är klart har jag tekniskt samråd med byggaren och ser till att alla papper är i ordning. Jag ger startbesked, vilket innebär att bygget kan påbörjas, och under byggtiden gör jag arbetsplatsbesök. När allt är färdigt är jag med på ett slutsamråd där vi går igenom hela projektet.

– På Luleå kommun är vi fyra byggnadsinspektörer och det är även till oss personer hör av sig med klagomål om att exempelvis en granne bygger något som inte verkar okej och då kollar vi upp det.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Jag får hjälpa människor att förverkliga sitt byggande, det är härligt. Jag tycker om att möta människorna bakom projekten och lotsa dem genom pappersvärlden för att de ska kunna genomföra sina planer.

Jag har hört att du har ett brinnande bilintresse också, berätta.

– Jag gillar att bygga om och renovera bilar. Jag har kanske en handfull bilar av ”roligare” karaktär i min ägo just nu.

Är det bilarna du ska ägna din sommar åt?

– Under semestern blir det nog både lite bilprojekt och lite byggprojekt!