Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Nina Ahonen, skolvaktmästare

Smidighet, list och tålamod gör stor skillnad på arbetet. Det vet Nina Ahonen som vikarierar som skolvaktmästare.

"Jag tar för mig och det tror jag är bra"

Nina Ahonen, 28, är ny medarbetare inom Luleå kommun och vikarierar sedan i mars som skolvaktmästare på kvarteret Örnen i gymnasiebyn.

Du som är helt ny, hur är det att jobba på Luleå kommun?

– Det är bra! Jag trivs som fisken i vattnet. Och man möter verkligen en blandad kompott av människor, både arbetskamrater, elever och andra. Det är kul!

Var det som du trodde?

– Tidigare hade jag ganska få tankar om kommunen, inte så höga tankar om jag ska vara ärlig men nu när jag är här har jag en helt annan bild.

Vad gör en skolvaktmästare?

– Jag är ju ganska ny så jag har väl inte hunnit sätta in mig i allt. Men det är t ex fastighetsskötsel, nyckelhantering, sköta passersystem, laga uttag, byta lampor och ge service till pedagoger och rektorer.

Hur är det att var ung tjej och vaktmästare, det är ju ett ganska mansdominerat yrke?

– Det är bara positivt. Jag tar för mig och det tror jag är bra. Jag är utbildad elektriker och har jobbat med liknande arbeten tidigare.

– Det finns väl ibland en bild av att vi kvinnor kanske inte klarar av vissa moment men jag tycker att den synen försvinner mer och mer.

– Vi kan visa att allt kräver inte våld och styrka, även smidighet, list och tålamod gör stor skillnad på arbetet. Ibland kan det till och med ge bättre resultat och gå fortare.

Varför sökte du jobbet som skolvaktmästare?

– Jag jobbade på min pappas företag med allt möjligt och det blev ganska mycket där. Jag ville göra något annat och också bredda mig och få mer arbetslivserfarenhet.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Variationen, alla möten med olika människor och att själv kunna styra och prioritera arbetet.

Vilka egenskaper tycker du en vaktmästare ska ha?

– Självständighet, skinn på näsan, händig, uppfinningsrik och inte vara rädd för att ta i. Det är också viktigt att vara serviceinriktad och att ha en bra fysik är en fördel.

Vad gör du när eleverna har sommarlov?

– Vi kommer att ha fullt upp i sommar. Det är en massa ombyggnationer på gång, det ska byggas nya klassrum och installeras nya skåp bland annat. Sen gör vi också tillsynsronder även på de andra skolorna i gymnasiebyn.

Vad gör du i sommar?

– Kör motorcykel, jag håller på att ta motorcykelkort nu och hoppas bli klar i sommar. Sen gillar jag att fiska och umgås med familj och vänner.