Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Kyösti Lindberg är brobyggaren som bygger mänskliga broar.

"Vi är alla olika individer"

Kyösti Lindberg är med och bygger mänskliga broar mellan romer och samhället. Sedan 2012 är Luleå som en av fem kommuner i Sverige med i ett pilotprojekt för ökad romsk inkludering. Luleå kommun har tre brobyggare och Kyösti är en av dem.

Vad gör en brobyggare?

– Att vara brobyggare handlar lite om att bygga mänskliga broar. Att skapa tillit och förståelse mellan romer och kommunal verksamhet. Det handla också om att motivera romer till arbete, att föreläsa och utbilda personalen inom kommunen och att finnas med i utvecklingsprojekt riktade till romer. Man kan säga att jag är en länk mellan romer och kommunens förvaltningarna helt enkelt.

Hur länge har du jobbar på kommunen?

– Jag har jobbat som brobyggare på arbetsmarknadsförvaltningen sedan augusti 2014. Tidigare var jag på arbetsförmedlingen. Kommunen är intressant för det är så många olika verksamheter. Det är också bra samarbete mellan förvaltningarna.

Du föreläser en hel del?

– Ja det gör jag. Det är ett bra sätt att nå ut och att möta människor. Jag har varit ute mycket och pratat med elever, nästa steg är att kontakta lärare. Jag vill möta lärarna direkt och berätta om vår situation istället för att de ska söka kunskapen via t ex Google. Jag tror också att genom att vara ute och träffa olika människor så kanske jag kan bidra till att folk ska förstå att vi alla är olika individer, även vi romer. Vi är inte bara en grupp.

Det sägs att du är den första rom i Luleå som har tagit studenten?

– Ja, fast jag vet inte helt säkert om det stämmer. Jag tog studenten 2012 och då var det ingen annan vad jag vet som hade gjort det. Nu hoppas jag att jag kan vara en förebild för yngre romer och att min resa kan uppmuntra andra till utbildning och arbete.

Vad är den vanligaste fördomen du möter?

– Det är så mycket fördomar! Ett konkret exempel är att så fort man kommer in i en affär så har man affärsvakterna efter sig. Men det är vardag för oss, man vänjer sig… Men egentligen borde man anmäla det. Och fördomarna sitter inte bara i kläderna. Du kan ha vanliga kläder på dig men säger du att du är rom så är fördomarna där direkt.

Var växte du upp?

– Jag har bott på Hertsön hela mitt liv. Jag gick grundskolan där och sen handelsprogrammet på gymnasiet. Nu har jag och min sambo precis fått en egen lägenhet på Hertsön.

Du pluggar på högskola nu?

– Ja, parallellt med mitt arbete som brobyggare läser jag också på halvtid en utbildning på Södertörns högskola. Det är en brobyggarutbildning med inriktning mot socialtjänst och hälso- och sjukvård. Den är tre terminer och jag har gått en. Det är en bra utbildning.

Vad gör du på fritiden?

– Förutom pluggar? Jag tycker om att spela musik, både keyboard och gitarr. Och så sjunger jag en del. Själv tycker jag inte att jag sjunger så bra men andra säger att det låter bra, så jag får väl lita på dom. Jag spelar med i ett band som heter Terno Drom.

Framtidsdröm?

– Det är svårt… Vad ska jag bli när jag blir stor? Det här projektet som jag jobbar i är väldigt viktigt och min anställning är till 2016. Få se vad som händer efter det. Jag brinner verkligen för att få vara med och förändra och försöka förbättra romers situation.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är ett meningsfullt och roligt arbete. Jag träffar många nya människor som jag lär känna. Och jag lär mig något nytt varje dag. Jag vill vara med och påverka och skapa förståelse och bättre förutsättningar kring romers situation. Jag vill att folk ska förstå att vi är inte bara en grupp, vi är alla olika individer. 

Det svåraste?

– Det gäller att ha mycket tålamod, hopp och energi. När man möter svårigheter är det bara att kämpa på. Man tar små, små steg och till slut kommer man upp för trappan. Tillsammans med mina kollegor på arbetsmarknadsförvaltningen tar vi stora steg ibland.

Du är en förebild för många?

– Jag tror att jag är en förebild för vissa och med det följer ju en del krav på att jag måste lyckas. Men jag tycker det är bra. Det känns inspirerande!

I slutet på april hålls en stor konferens i Luleå med fokus på romers situation, är du med?

– Ja, jag ska vara med i panelen och även spela där med mitt band.

Har du något du skulle vilja säga till Luleåborna?

– Försök sätta dig in i en persons situation innan du dömer någon. Lär känna personen som en individ och inte som en grupp.


Konferensen ”Romsk inkludering, en konferens om rätten till innanförskap” hålls i Luleå 22-23 april 2015.

För att lära dig mer om historien och varför romer är utanför samhället kan du läsa "Den mörka och okända historien" - en vitbok om övergrepp och kränkningar av romer och resande i Sverige under 1900-talet.länk till annan webbplats