Luleå kommun logo

En vecka fri från våld

Var tredje vecka dödas en kvinna i Sverige av en man hon har eller har haft en relation med och vart tionde barn tvingas uppleva våld i hemmet. Mäns våld är ett av våra största samhällsproblem men våldet går att förebygga.

En vecka fri från våld uppmärksammar det viktiga förebyggande arbetet som pågår runt om i landet och i länet och 22-28 november 2021 arrangeras föreläsningar, filmvisningar, utställningar och panelsamtal på olika platser i länet.

Program och nyheter

Här kan du läsa om det som händer i Luleå under veckan. Länk till annan webbplats. Det finns också många programpunkter som sker digitalt på webben. Du hittar hela programmet och samlad information på En vecka fri från våld 2021 (samverkanmotvald.se) Länk till annan webbplats.

Se även FREDA-mottagningens digitala utställning med bilder och citat av kvinnor som har deltagit i gruppverksamheter för våldsutsatta. Visas endast under veckan.

Vem står bakom veckan?

I Norrbotten arrangeras veckan av Länsstyrelsen, Luleå kommun, Bodens kommun, Tjejjouren Luleå, Kvinnojouren Athena, Kalix kommun, Piteå kommun, Arjeplog kommun, Överkalix kommun, Övertorneå kommun samt Rädda Barnen. Kampanjen stöds av Sveriges Kommuner och Regioner, Jämställdhetsmyndigheten och Länsstyrelserna. En vecka fri från våld - är ett initiativ skapat av Unizon och MÄN. 

Visionen är ett jämställt samhälle fritt från våld.