• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

Besöka skärgården

1312 öar och skär, vacker natur, intressant kulturhistoria, god mat, bra boende och inte att förglömma, många trevliga människor. Det är vad du som besökare hittar i Luleå skärgård.

Turbåtstrafik

Turbåtar trafikerar skärgården under sommaren och hösten till de större öarna. Båtarna avgår från Södra hamn och tiderna är anpassade efter Luleå lokaltrafik.

Aktiviteter, boende och mat

Hos Luleå Turistcenter kan du boka kommunens stugor ute i skärgården. Stugorna är stora och rymliga. Det är tillåtet att ta med djur till vissa av stugorna men 9 av 12 stugor är allergianpassade.

Stugorna kan bokas och användas året runt men under sommarens mest intensiva perioder går det turbåtar ut till stugorna och det finns stugvärdar på plats som möter upp dig och ser till att du installerar dig på bästa möjliga sätt.

Det finns möjligheter till annat boende och restauranger på Hindersön/Jopikgårdenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och Sandön/Klubbviken.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Du måste bara hitta din egen pärla! 

Foto: 4-bäddsstugor, Småskär

Foto: 4-bäddsstuga Tjädern och Orren

Besöker du skärgården med egen båt?

Funderar du eller kanske ska besöka skärgården med egen båt är möjligheterna oändliga. Ta bara fram sjökort, sätt kurs och äventyret börjar!

Hyr en egen segelbåt

Segelbåten Tant Stormlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster gör det möjligt att upptäcka Luleå skärgård på egen hand.

Guideböcker, kartor och tidtabeller

Hos Luleå Turistcenteröppnas i nytt fönster hittar du tidtabeller för skärgårdsbåtar sommartid, stugbroschyr, guideböcker, vandringsleder, fiskekort, kartor och souvenirer.

Luleå turistcenter säljer bland annat boken: Din egen lots till Luleå Skärgård. Boken fungerar både som guide och lots för den enskilde besökaren, såväl sommar som vinter. I boken kan du läsa om flertalet öar i vår fina skärgård, värda att besöka!