• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

Båtliv

Att ge sig ut i skärgården med egen båt kräver alltid planering. Inför din resa kan du köpa båtledskort och utflyktskarta på Luleå turistcenter. Här hittar du information om gästhamnar och småbåtshamnar.

Tömning av toalett till sjöss

2015 infördes ett förbudlänk till annan webbplats mot att släppa ut toalettavfall från fritidsbåtar i hav, sjöar och inre vattendrag. Förbudet gäller alla fritidsbåtar, förutom de som är k-märkta. I Luleå skärgård hittar du avfallsanläggningar för din toatank på följande platser:

  • Ettans båthamn, (Lat N 65 ° 34.70, Long E 22 ° 09.60).
  • Lövskär, Lövskärs båthamnsförening, (Lat N 65°32.45, Long E 22 ° 22.00).

Hamnar

I skärgården finns många öar och gästhamnar där du kan lägga till med din båt samt många småbåtshamnar, de flesta ägs av olika småbåtshamnsföreningar. För att få tillgång till småbåtshamnar måste du vara medlem i aktuell förening, du behöver däremot inte vara medlem i någon förening för att nyttja gästhamnarna.

Båtledskort och navigering

Behöver du tips och råd för hur du på bästa sätt tar dig runt i skärgården, var skärgården är grund eller hur du på snabbast sätt tar dig till en plats? Prata med Luleå turistcenter, hos dem kan du även köpa båtledskort, utflyktskarta och skärgårdsboken Din Egen Lots till Luleå Skärgård. I boken hittar du även kartor för insegling till respektive hamn.

Det finns flera olika alternativ för att segla till Luleå och hela Bottenvikens skärgård. Kommunsammarbetet Bottenvikens skärgård erbjuder guider och förslaglänk till annan webbplats för hur du på bästa sätt seglar med utgång från Södra Östersjön (Bjurholm).

Faciliteter och bekvämligheter

Runt om i skärgården hittar du stugor du kan hyra, gästhamnar att övernatta vid eller bastustugor som går att nyttja för att tvätta av sig efter en lång dag till sjöss. Stugvärdar finns på plats vid flera gästhamnar under perioden midsommar – mitten på augusti.

Kajakguiden

Sugen på att paddla – men vet inte riktigt var de finaste turerna är? Läs då kajakguiden för Luleå Skärgård. Där hittar du kortare och längre turer samt turer för yttre och inre skärgården.