• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

Skärgård

Naturupplevelser utöver det vanliga, spännande kulturhistoria och trevliga människor är lite av det du erbjuds i Luleå skärgård.

Koppla av i avskildhet, kryssa runt i egen båt eller åk turbåt och båtluffa mellan öarna. Det finns också ett antal entreprenörer i skärgården som gärna gör din vistelse till något alldeles speciellt.

Luleå skärgård är en del av den kust som sträcker sig från den västerbottniska gränsen i söder till den finska i nordost. Med sina 1312 öar mer än 20 m² stora tillhör Luleå skärgård en av de vackraste i landet som också kan erbjuda ett rikt och annorlunda växt- och fågelliv.

På sommaren är skärgården ett måste, havet, vinden, vattnet och solen, allt hör sommaren till och i skärgården kan du uppleva allt det vi längtar efter under vintern. Mysiga gästhamnar, vidsträckta sandstränder, billiga stugor, båtluffa eller stig i land och utforska någon av de spännande öarna.

Även vintertid finns det mycket att göra och uppleva i Luleå skärgård. Åka långfärdsskridskor eller skidor, skoter, kiteing, issegling, hundspann, pimpla, bada bastu eller varför inte besöka någon av de vinteröppna restaurangerna och boendeanläggningarna Jopikgården på Hindersön eller Klubbviken Havsbad på Sandön.

Hyr stuga i Luleå skärgård

Luleå kommun hyr ut 10 stugor i skärgården, tre stugor på Kluntarna, två på Junkön, tre på Brändöskär och två på Småskär. Läs mer om att hyra stuga

Du hyr stugorna på webbenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster eller genom att kontakta Luleå Turistbyrå på 0920-45 70 00 och det är också dit du ska vända dig om du har frågor.


Läs mer om skärgårdens scenarbetare

Båten M/S Labyrint är Luleå kommuns arbetsbåt som under sommaren, men såväl vår och höst trafikerar Luleås vackra skärgård. Båten körs av fritidsförvaltningens personal som ser till att hålla service på öarna, köra ut material och fixa med saker som behöver lagas eller byggas. Läs en nyhetsartikel här om skärgårdsgruppen.

Bottenvikens skärgårdar

Bottenvikens skärgård är ett samarbete mellan kommunerna Skellefteå, Piteå, Luleå och Haparanda för att samordna resurser till skärgården.

Samarbetet har utvecklat en webbplats som ger utrymme att samla fakta och unika berättelser om öarna och livet i världens enda bräcktvattensskärgård.

Klicka på bilden för att komma till Bottenvikens skärgårds webbplats och läs mer.

Dela innehållet: