• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

På stan utan bil vill inspirera till hållbart resande

På lördag den 16 september kl 11-15 genomförs arrangemanget ”På stan utan bil” på södra Hamnplan i Luleå för fjärde året i rad. Arrangemanget är ett led i Luleå kommuns långsiktiga satsning på ett hållbart resande.

Syftet med dagen är att inspirera privatpersoner att resa mer hållbart i vardagen. Att till exempel välja bussen, cykeln eller att promenera istället för att ta bilen.

– Den här typen av arrangemang är en del i vår större satsning på ett hållbart resande i Luleå. Vi vill att Luleå ska vara en attraktiv och modern stad med mindre buller och biltrafik, bättre luft, grönytor och ökat utrymme för gående och cyklister, säger Lenita Ericson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Långsiktig satsning på hållbart resande

Luleå kommun har nyligen tillsatt en ny tjänst som ska samordna det långsiktiga arbetet för ett mer hållbart resande. Hållbart resande innebär resor som är bra för miljön, hälsan, ekonomin och samhällsutvecklingen. Det handlar om att påverka attityder och beteenden och att påverka resandet redan innan resan har börjat. Att promenera, färdas med cykel eller kollektivtrafik är att resa hållbart. Men det kan också vara planering för att resor inte behöver göras alls.

– Målsättningen med En dag utan bil är nöjda besökare som blir inspirerade till att se över sina transportval både på väg till och från jobbet, skolan eller på fritiden, säger Helena Lindvall är projektledare för hållbart resande.

– Det måste finnas praktiska förutsättningar för att kunna resa hållbart, men mycket handlar också om aktiva val som vi gör, kanske sker det ibland av ren vana. Här hoppas vi så ett litet frö till att göra medvetna val.

Exempel på aktiviteter under dagen:

• Träffa politiker från stadsbyggnadsnämnden och prata om hållbart resande
  • Var med på tipstävling och vinn en cykel
  • Serva och pimpa din cykel
  • Se hur matrester omvandlas till biogas
  • Testa segway
  • Prova elcykel, lastcykel, enhjuling
  • Gå ombord på lokaltrafikens biogasbuss och länstrafikbuss - alla barn kan "låtsasköra", prova tutan och prata i mikrofon
  • Testa cykla i en teknikbana

Deltar gör Luleå kommun, LLT samt biogas- och elbussprojekten, Länstrafiken, Cykelstället, cykelfrämjandet, NTF, VildaKidz, Naturskyddsföreningen, Regionala Kollektivtrafikmyndigheten, Laponia Rederi med flera.

Läs mer om På stan utan bil

Kontakt

Lenita Ericson, stadsbyggandsnämndens ordförande (fram t.o.m. torsdag 14 september, bortrest efter detta datum) 072-725 10 24

Helena Lindvall, projektledare Hållbart resande