• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

Luleå kommun stämmer Höganäs

– Kommunikationen mellan oss har brustit och det är synd att vi inte har kunnat komma överens. Det enda som återstår för oss i detta läge är att stämma dem för fel i vara och kontraktsbrott, säger Jesper Klefsjö avdelningschef investeringsavdelningen, Stadsbyggnadsförvaltning.

PRESSMEDDELANDE

I samband med renoveringen av Pontusbadet som pågick under sommaren 2016 planerade Luleå kommun att köpa in specialtillverkade klinkerplattor för att erhålla samma mönsterläggning som Pontusbadet hade före renoveringen. Likheten var en viktig del i byggnadsminnesmärkningen som gäller för byggnaden.

Kommunen upphandlade Höganäs, stor leverantör av bl.a. klinkerplattor. Höganäs upphandlade i sin tur en av sina underleverantörer som erbjöd sig att ta fram en specialtillverkad klinkerplatta som uppfyllde kraven. Luleå kommun fick i samband med renoveringen ett antal plattor som lades ut på en provyta. Vid detta tillfälle såg man att materialet var undermåligt. Därför godkändes inte leveransen. Utseendemässigt var plattorna okey, men plattorna hade fel mått för den tänkta mönsterläggningen, de var även skeva och leveransen var dessutom sen.

För att säkerhetsställa öppningen av Pontusbadet blev Luleå kommun tvungen att göra en ny beställning av en annan typ av plattor, dock från samma leverantör. Denna gång ur deras standardsortiment så att renoveringen kunde fortsätta enligt planerat.

På grund av felleveransen av icke godkända plattor önskade kommunen ersättning av Höganäs d.v.s. reklamera plattorna. Höganäs har därefter inte velat medverka i någon dialog med Luleå kommun och nu avser Luleå kommun att stämma Höganäs för ovanstående brister.

– Kommunikationen mellan oss har brustit och det är synd att vi inte har kunnat komma överens. Det enda som återstår för oss i detta läge är att stämma dem för fel i vara och kontraktsbrott, säger Jesper Klefsjö avdelningschef investeringsavdelningen Stadsbyggnadsförvaltning.

Stämningen ligger på 803 000 kronor vilket avser felleverans om ca 200m2 klinkerplattor.

Kontakt:

Jesper Klefsjö, avdelningschef investeringsavdelningen, Stadsbyggnadsförvaltningen Luleå kommun
jesper.klefsjo@lulea.se
0920 45 51 62 / 072 206 51 80