• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

Luleå nominerad till årets superkommun

Luleå kan återigen utses till årets superkommun av tidningen Dagens Samhälle. Kommunen är en av tre finalister i kategorin täta kommuner. Ifjol placerade sig Luleå på andra plats och 2015 utsågs Luleå till årets superkommun i Norrland.

För tredje året i rad har Dagens Samhälle granskat Sveriges samtliga 290 kommuner. Tidningen har tittat närmare på kommunernas utveckling de senaste åren och hur starka de står inför framtiden.

Olika nyckeltal har vägts samman för att identifiera de kommuner som lyckats särskilt väl; bland annat vad gäller kommunal ekonomi, demografi, inflyttning, skolresultat, utbildningsnivå, antal bolag per invånare, infrastruktur och satsning på kultur.

Luleås nominering lyder:
”Hög soliditet låter kanske inte så spännande men det ger poäng i vår ranking. Det, tillsammans med en välutbildad befolkning och goda förbindelser, gör att förra årets tvåa nomineras i år igen. Luleå är också en kommun som man arbetar i och inte bara bor i, det premieras i årets undersökning.”

– Det är roligt att övriga Sverige uppmärksammar den positiva utveckling vi har i Luleå och det känns mycket bra att vara i final för tredje året i rad, lika många år som priset delats ut. Att i konkurrens med 130 andra tätbefolkade kommuner nomineras till årets superkommun visar att vårt målmedvetna arbete har gett resultat och att vi är rustade för framtida utmaningar, säger kommunalråd Yvonne Stålnacke.

Övriga finalister i kategorin täta kommuner är Linköping och Umeå. Vinnare utses även i kategorierna storstadskommuner och glesbygdskommuner. Årets tre superkommuner koras på den Stora Samhällsgalan den 10 maj i Stockholm.

Kontaktperson:
Yvonne Stålnacke, 070-641 55 56