• Startsida
  • Näringsliv
  • Besöka Luleå

Klöverträsk på språng

Årets by 2017 är Klöverträsk. ”Varm gemenskap och bybornas obändiga vilja att tillsammans påverka sin egen vardag” - så lyder landsbygdskommitténs motivering.

En fin vinterdag på Klöverträsks skidbacke Kattfallet illustrerar det väl. Många barnfamiljer samlas vid liften, eldstaden och värmestugan som drivs med ideella krafter och driftbidrag från Luleå kommun. Nedanför skidbacken går byns egen isbana en runda på sjön Klöverträsk. På sommaren är där byns egen badstrand, omklädningsrummen och bryggorna sköter också byborna.

– Vi brinner verkligen för det, att skapa en bra vardag. Vi ser det inte som en belastning, säger Jonas Lundberg från byautvecklingsgruppen.

Byn som bygger framtiden

Det bästa exemplet på bybornas engagemang är att de själva ideellt byggde två generationsboenden. De insåg att många barnfamiljer ville flytta till Klöverträsk, men att äldre inte vill lämna sina hus och sin bygd. Miriam Boman kom till Klöver-

träsk för två år sedan. Familjen kunde flytta in i svärföräldrarnas hus eftersom de i sin tur fick en lägenhet på generationsboendet.

– Allt vi gör är för bygdens utveckling, säger Miriam.

Lars och Lupita Kjällman och i mitten Robin Enmark är glada över att de fick lägenhet i generationsboendet som byborna byggde. Foto: Susanne Lindholm

Klöverträskborna byggde i två etapper. Först tre parhus med sex lägenheter som blev klara i december 2015. I den andra etappen byggde de om den gamla förskolan till fyra lägenheter. Varje kväll och varje lördag arbetade bygdens bygglag för fullt.

– Det är klart att man blir trött efter varje projekt. Men efter någon månad kommer inspirationen och idéerna tillbaka igen, säger Jonas.

Kommande utvecklingsprojekt är redan spikade. Byborna jobbar med att få till ett allaktivitetshus och en servicepunkt. I augusti anordnar de sensommarfestivalen för fjärde året i rad. Klöverträsk är verkligen hela tiden på språng.