• Startsida
 • Näringsliv
 • Besöka Luleå

På sidorna om boende och miljö hittar du information om bygglov, hur du ställer dig i tomtkön, miljö, återvinning och mycket annat.

Minimera
Senaste nytt
 • Tekniskt fel bakom felaktigt utskick för vattenförbrukning

  På grund av ett tekniskt systemfel har cirka 500 abonnenter fått felaktigt brevutskick för vattenavläsning för 2016. Det gäller fastigheter som har bytt ägare under förra året. Våra utskick har tyvärr felaktigt gått ut till de gamla ägarna av fastigheten.
  Publicerat 2017-01-12
 • Litet barn dricker vatten ur ett glas

  Dags för avläsning av årets vattenförbrukning

  Nu är det dags att läsa av och lämna in mätarställningen av årets vattenförbrukning. Enklast gör du den direkt via datorn och vår e-tjänst. Följ några enkla steg på vår sida så är det gjort på ett par minuter.– Vi hoppas att de flesta gör sin rapport via datorn, säger Barry Dyrander på Luleå kommun.
  Publicerat 2017-01-08
 • Stort intresse för sista tomterna på Hällbacken

  Sista dag för inlämning av intresseanmälan till de 60 tillgängliga tomterna på etapp 5 har nu passerat och intresset har varit stort. Fördelning av tomterna kommer att ske efter jul- och nyårshelgerna. Du som blir tilldelad en tomt får erbjudande via epost.
  Publicerat 2016-12-20
 • Ny webbsida för grävarbeten

  Nu introduceras Luleå kommun i ledningskollen.se, ett smidigt webbverktyg för att ta reda på hur det ser ut under marken där du tänkt gräva. Till exempel kan du få reda på om det finns infrastruktur - tele, el, vatten & avlopp - i marken i det aktuella grävområdet.
  Publicerat 2016-12-19
 • Utökade öppettider på återvinningscentralerna

  Från 1 januari 2017 utökar Renhållningen öppettiderna för återvinningscentralerna. Det för att ge kunderna god service och för att skapa bättre förutsättningar för en ökad återvinning.
  Publicerat 2016-12-15
 • Luleå kommun deltar i Hållbarhetsindex

  Idag släpper Svenskt vatten sin rapport Hållbarhetsindex där tempen tas på vatten- och avloppsverksamheter runt om i Sverige. Luleå kommun har för första gången deltagit fullt ut i mätningen.
  Publicerat 2016-12-15
 • Miljö- och byggnadsförvaltningen har begränsat öppethållande den 9 december

  Vår expedition på våning 7, som normalt svarar på telefonsamtal, är stängd mellan 11.30 och resten av dagen den 9 december. Resten av miljö- och byggnadsförvaltningen är också stängd, fast då mellan 11.30 och 14.30.
  Publicerat 2016-12-08
 • Brandvarnardagen

  Den 1 december är det brandvarnardagen. Kom ihåg att kontrollera din brandvarnare och byta batteri när du tar fram ditt julpynt eller gör det till vana att göra det på brandvarnardagen!
  För att hjälpa dig komma ihåg att testa din brandvarnare kan du anmäla dig till en SMS-tjänst. Den är helt gratis och ditt telefonnummer kommer inte användas i något annat syfte än att påminna dig om att testa brandvarnaren.
  Läs räddningstjänsten information om brandvarnare och SMS-tjänst.
  Publicerat 2016-11-30
 • Miljöinspektör Henrik Löf jobbar med inventeringen av enskilda avlopp. Foto: Susanne Lindholm

  Enskilda avlopp inventeras

  I Luleå kommun finns det 4 000 enskilda avlopp och antalet ökar på grund av nya bostäder som byggs och fritidshus som renoveras. Reningen i ett enskilt avlopp är ofta betydligt sämre än i ett kommunalt reningsverk. Många avlopp har nästan ingen rening alls. Det bidrar till övergödning och en ökad risk för dåligt dricksvatten.

  Publicerat 2016-11-30
 • Finns det kulturhistoriska intressanta byggnader och miljöer i Luleå centrum?

  Luleå är en fantastisk kommun med många intressanta byggnader och miljöer värda att bevara, uppleva, utveckla och vårda. Nu kan du ta del av inventeringen av kulturhistoriskt intressanta byggnader och miljöer i Luleå centrum.
  Publicerat 2016-11-29